Mijn man kwam op een dag thuis na een winkelbezoek aan Jumbo met biologische vegan worstjes en burgers. Goed zo Jumbo, zo mag ik het graag zien! Graag nog veel meer van deze producten en veel minder van de vreselijke bio-industrie in uw schappen! De burgers en worstjes zijn van een voor ons onbekend merk. Dee’s Wholefoods produceert verantwoorde vegan producten. In Zoetermeerse Jumbo vonden we biologische Vegan Worstjes en Omega Burgers van Dee’s.
Natuurlijke en biologische ingrediënten
De verpakking trok meteen onze aandacht. Vrolijke kleuren, leuk lettertype en veel informatie. Wat ons opviel was het feit dat het biologische ingrediënten bevat en geen kunstmatige smaakmakers en kleurstoffen, geen suiker e.d. Hè hè, eindelijk gaat het de goede kant op. Én dus werkelijk plantaardig, want ook geen kippenei-eitwit en zuivel. Ik snap niet waarom vegetarische “vleesvervangers” (ik moet nog eens een ander woord hiervoor bedenken hoor, want ik vervang geen vlees) altijd eieren moet bevatten als bindmiddel.
Ik eet het liefst zo schoon mogeijk, dus als het even kan vermijd ik chemische rotzooi. Dee’s bevat ook geen soja, maar bijvoorbeeld erwtenproteine en witte bonen. Het bevat zelfs zeewier, waar ik gek op ben! Daar word ik nou eens blij van! Beide nieuwe vondsten verdwenen in ons winkelwagentje om uit te proberen bij onze avondmaaltijd.
Thuisgekomen keek ik op de website van Dee’s Wholefoods. Leuk, het is ook in een Nederlandse versie! Dee’s vegan producten worden zoals hierboven vermeld, verkocht bij Jumbo Supermarkten. Deirdre Collins is een Ierse vrouw uit Cork. Zij begon met haar vegan experimenteren in haar eigen keuken, ruilde haar auto in voor een autobus en begon met de verkoop van haar vegan burgers op markten en festivals. Als voedingsdeskundige weet ze als geen ander hoe belangrijk goed voedsel is voor het lijf, dus ze koos bewust voor alleen maar natuurlijke en biologische ingredienten. Dee is ervan overtuigd dat je je beter voelt door schoon te eten. Snel kreeg Deidre opdrachten om nog meer te ontwikkelen en inmiddels is ze eigenaar van het succesvolle Ierse bedrijf Dee’s Wholefoods.
Vegan Worstjes
De worstjes zien eruit als echte worstjes. Ze zijn glutenvrij. Een pré tegenwoordig, want steeds meer mensen zijn allergisch voor gluten. Het heeft precies zo’n “vliesje” om de inhoud als worsten van vlees; die zijn dan echter vaak van (kunstmatige) darm gemaakt. Je kunt ze op verscheidene manieren klaar maken, zoals bakken in de koekenpan met wat olie, grillen of verwamen in de oven. Verderis er niet veel spannends te vertellen over de bereiding, dus ik koos ervoor ze te bakken in de koekenpan met wat bilogsiche sesamolie. De worstje zijn fragiel, dus om breken te voorkomen moet je ze héél voorzichtig omdraaien tijdens het bakken. De structuur is wat slapper dan “gewone worsten”; ik vermoed dat dat door het lijnzaad komt. De smaak is erg lekker; je proeft de koriander, de gember en volgens mij ook nootmuskaat en kruidnagel. Op de foto hieronder zie je wat erin zit. De Dulse zeewier proef je subtiel op de achtergrond. Ik ben zeker enthousiast, maar de prijs vind ik wat aan de hoge kant, namelijk €3,49, voor 6 kleine worstjes van 35 gram elk. Koop ik het nog een keer? Ik denk het wel, maar dan wacht ik graag op een aanbieding van de Jumbo. Je kunt de worstjes ook invriezen.
Vegan Omega Burgers
De verpakking bevat 2 burgers van 100 gram elk. De hoofdbestanddelen bestaan uit granen en groenten, maar het is glutenvrij. Verder bevat het hennepzaad en zonnebleompitten. Ze zijn ook duidelijk te zien in de burger; altijd fijn dat een vermeld ingrediënt ook echt traceerbaar is. Ook deze Dee’s burger kan je op verschillende manieren bereiden, zoals in de koekenpan, in de oven en onder de grill. Ik bakte ze in de koekenpan in wat sesamolie. De burgers bleven heel tijdens het bakken en bij het omdraaien. De smaak viel echter flink tegen; flauw en weinig “bite”. He, dit was echt jammer! Het lijkt wel ontwikkeld te zijn door een ander persoon, zo enorm verschilden de smaken. Of beter gezegd, de worstjes hebben smaak en de burgers niet. Ik maakte ze wat smaakvoller door er wat shoyu over heen te sprenkelen. De burgers kosten €3,49. Koop ik deze burgers nog een keer? Nee, ik was niet onder de indruk van de smaak en voor die prijs verwacht ik gewoon meer.
Benieuwd naar nog meer van Dee’s
Op de website van Dee’s zie ik dat er nog meer interessants naast de burgers en worstje in de reeks, zoals sauzen, en quinoa maaltijden. Jumbo, ga vooral zo door. Ik ben erg blij met jullie plantaardige en biologische keuze en hoop dat er iets aan de prijs gedaan kan worden. Een plantaardige levensstijl is goed voor het milieu, voor de dieren die niet meer onder de onnodige wreedheid hoeven te lijden, de wereldwijde economie en de gezondheid van de mensen. Dit zijn geen holle frasen, dit is een waarheid als een KOE!
Oprichter en eigenaar van Pilates Studio Van Sonsbeek. Pilates Instructeur. Oprichter en eigenaar van Pilatesglossy Nederlands en Pilatesglossy International. Oprichter en eigenaar van Face Yoga Method®Netherlands.
Charlot van Scheijen zegt
Hoi Marjolein, en andere Dee’s gebruikers,
Heel leuk om onze producten hier terug te zien!
Belangrijk bij het bakken is dat je zowel de burgers als de worstjes op laag vuur in weinig olie bakt, en ze niet te snel omdraait. Zo vallen ze niet uit elkaar.
De burgers zien we, en dat zullen we zeker op de volgende batch verpakkingen zetten, meer als een basisproduct dat je lekker moet maken. Net zoals je vlees ook op smaak zou brengen, is dat ook het lekkerst bij onze burgers. Op de VeggieFair waar we een poosje geleden stonden hebben we ze geserveerd op een stukje flatbread, met wat hummus en spicy saus (Sriracha) en daar werd heel enthousiast op gereageerd.
Hopelijk heb je iets aan die serveertip. Een beetje zout en peper is sowieso een goed idee.
Hartelijke groeten, ook namens Dee zelf,
Charlot