Evie Kottmann: “Pilates is onderdeel van wie ik ben geworden.”
Evie Spaan-Kottmann (29 jaar), eigenaar van de gelijknamige studio in de Amsterdamse Pijp. Evie is gehuwd met een fotograaf en samen hebben ze een heerlijke, 7 maanden oude zoon. Evie begon met Pilates toen ze 14 jaar oud was. Evie kreeg les van Marjorie Oron en Jane Poerwoatmodjo. Later is ze lessen gaan volgen bij Mariska Barnard en Javier Velazquez van Pilates Rotterdam.
Hoe ben je in aanraking gekomen met Pilates?
Ik ben begonnen met Pilates op mijn 14e toen ik op de Havo voor Muziek en Dans zat, onderdeel van Codarts de Rotterdamse Dansacademie. Op de Havo hadden wij geen Pilates in ons vakkenpakket zitten, maar omdat ik geblesseerd was mocht ik meedoen met de lessen op de dansacademie waar wel standaard Pilates gedoceerd werd. Mijn eerste lessen waren van Marjorie Oron, degene die de authentieke Pilatesvorm naar Nederland heeft gehaald, en later kreeg ik zowel groep matles als privé Reformer les van Jane Poerwoatmodjo.
Hoe ben je ertoe gekomen om zelf Pilates les te gaan geven?
Ik heb ongelooflijk veel van hen geleerd en mijn liefde voor Pilates is bij hen sterk aangewakkerd. Ik merkte al vrij snel dat ik er goed in was en kreeg er daardoor ook steeds meer plezier in. Met mijn blessures ging het langzaam aan beter, maar tevens zorgde Pilates er voor dat mijn danstechniek verbeterde. Na mijn ervaringen met Marjorie en Jane ben ik lessen gaan volgen bij Javier Velazquez en Mariska Barnard van Studio Pilates Rotterdam. Zij hebben mij op een speelse wijze met veel humor heel veel geleerd over de Pilates methode en mij het vertrouwen uiteindelijk gegeven dat ik ook zelf les kon geven. Dit gebeurde nadat ik mijn danscarrière heb moeten stoppen door een hardnekkige blessure op mijn 20e. Doordat vrienden in mijn omgeving vroegen of ik ze niet een keer kon laten ervaren wat Pilates was, ben ik laagdrempelig begonnen met een matles te geven. Doordat ik al vanaf mijn 14e Pilates beoefende en veel lessen had gevolgd van zeer ervaren Pilates trainers, merkte ik dat dit mij eigenlijk beter af ging dan verwacht en dat ik er daarnaast veel plezier aan beleefde. Zo langzamerhand haakten vrienden van vrienden aan in de lessen en ging het van één lesje naar steeds meer lessen. De eerste jaren deed ik het puur voor mijn vrienden en diens vrienden en vroeg ik er niets voor, totdat de vraag steeds groter werd en ik een paar jaar geleden mijn eigen bedrijf heb opgericht met een studio voor privé-, en groep matlessen met props in de Amsterdamse Pijp.
Revalideren aan de hand van beweging
Intussen was ik met een studie Psychologie bezig aan de Vrije Universiteit en zag ik onder meer bij neuropsychologie hoe interessant het is om te revalideren aan de hand van beweging. Ik zag al snel een relatie met Pilates en besloot me meer te verdiepen in wat Pilates voor iemand met (ernstige) blessures kan betekenen. En dan niet die perfecte danser met een blessure, maar een gewoon iemand van de straat met een hernia of die een ongeval heeft meegemaakt. Zo kwam ik via een vriendin terecht bij de Polestar Pilates opleiding onder leiding van Leila Kester en Annemieke Jonas. Beide zijn dansers, maar met een heel andere werkwijze dan dat ik tot dan toe gewend was met Pilates bezig. Veel zachter voor het lichaam en minder prestatiegericht. Ze zoeken altijd een balans tussen maximaal presteren en het verantwoord belasten van het lichaam.
Polestar Pilates opleiding
Door de Polestar Pilates Opleiding voel ik me zeer veelzijdig opgeleid. Aan de ene kant de authentieke Pilatesmethode die me geleerd heeft tot het uiterste te gaan en anderzijds de Polestar Pilates methode die mij geleerd heeft om ook veel te leren uit hele kleine bewegingen. Inmiddels ben ik sinds 2012, naast Pilatestrainer, tevens werkzaam als psycholoog en ook in mijn therapie komt houding en beweging vaak terug. Mijn fascinatie voor het lichaam en hoe je je via het lichaam kan uitdrukken heeft mij doen realiseren hoe zeer lichaam en geest samenhangen. Veelal zie ik dat cliënten van mij die niet goed in hun vel zitten letterlijk in hun lijf hangen, wat de psyche niet ten goede komt. Als psycholoog werk ik zowel van binnen naar buiten (werken aan de psyche zodat cliënten zich fysiek sterker voelen), als van buiten naar binnen (lichaamsbewustzijn creëren waardoor zij zich psychisch beter voelen).
Aan het werk dus als Pilates trainer en als psycholoog? Dat klinkt druk, hoeveel uur in de week geef je les?
Op het moment geef ik iets minder les dan voorheen, omdat ik me meer wil verdiepen in een vorm van psychologie waarin Pilates en beweging een (dominante) rol kunnen spelen. Om dat te bereiken ligt mijn focus op het moment meer bij psychologie, omdat ik daar nog meer kan ontwikkelen terwijl Pilates zo’n onderdeel is van wie ik ben en daar de laatste jaren veel onderzoek naar heb gedaan dat ik me daar op een meer onderhoudend niveau mee bezig houd op het moment. De bedoeling is dus een nieuwe vorm te ontwikkelen! Maar terugkomend op de vraag: momenteel geef ik 3 groepslessen en 5 privé lessen verspreid over twee dagen. In de groepslessen heb ik een maximum aantal deelnemers van 6. Ik probeer de lessen kleinschalig en persoonlijk te houden, zodat er ook echt ruimte blijft om mensen individueel te helpen waar nodig.
Volgt je regelmatig workshops/opleiding? Welke heeft het meeste indruk op jou gemaakt?
Ik volg zo nu en dan workshops van de Polestar Pilates opleiding en als het kan volg ik workshops van Javier Velazquez in Rotterdam. De workshops van Polestar zijn erg interessant, omdat ze telkens door andere Pilates helden worden gegeven met vaak een heel specifiek onderwerp: chronische rugpijn, heupmobiliteit, Pilates voor hardlopers en fietsers, etc. Daarnaast ben ik altijd blij om te zien dat ik zoveel pilates collega’s heb die allemaal gepassioneerd met hun vak bezig zijn. De workshop die veel indruk op me heeft gemaakt was een Pre- en Postnatal pilates workshop gegeven door Frances Melis, wat een ongelooflijk bijzondere en inspirerende vrouw met enorm veel kennis!
Tegenwoordig noemt menigeen zich een Pilates trainer na een weekend cursus of een Pilates workshop. Wat is jouw mening daarover?
Tja, daar heb ik toch wel heel veel moeite mee. Pilates is niet zo maar een leuke bewegingsvorm, maar het is een zeer gedegen en goed gefundeerde methode die het verschil kan maken voor het lichaam. Een goede docent weet niet enkel wat de Pilates oefeningen zijn en brengt die over, maar kan het lichaam analyseren en de essentie van de oefening laten ervaren waardoor lichaams- en bewegingsverandering kan ontstaan. Een goede opleiding die tijd en geld kost met daaropvolgend ervaring in lesgeven is mijns inziens een vereiste om jezelf een Pilates trainer te mogen noemen. Wel zou ik willen dat er veel meer samenwerking ontstaat tussen de verschillende grote opleidingen en docenten. Ik ervaar soms een gat tussen bijvoorbeeld de authentieke school en andere scholen, zoals Polestar, terwijl dat zonde is. Iedereen is bekwaam in Pilates op zijn eigen manier en met zijn eigen ervaring en door meer samen te werken zouden we juist een verschil kunnen maken tussen de gedegen Pilates trainers en de minder goed geschoolde trainers.
Wat is uw mening over authentiek/klassiek Pilates en hedendaags Pilates, zoals die Pilatesvormen die oefeningen hebben ‘aangepast’ of zelfs helemaal hebben veranderd?
Mijn visie daarop is in de loop der tijd veranderd. Vroeger geloofde ik enkel in de authentieke vorm van Pilates en elke andere vorm zag ik als een amateuristisch aftreksel ervan. Nu ik mij echter meer verdiept heb in andere vormen waardeer ik andere zienswijzen ook zeer. Ik denk dat je jezelf tekort doet om te denken dat er maar één juiste manier is. Er zijn ongelooflijk veel onderzoeken naar beweging geweest de laatste jaren en sommige Pilatesmethodes zijn daar goed op ingesprongen. Daarnaast houd ik gewoon ongelooflijk veel van bewegen en vind ik het heel belangrijk dat mensen in beweging blijven. Of dat dan authentieke Pilates is of een andere vorm die Pilates combineert met bijvoorbeeld dans, prima! Zo lang de essentie van Pilates niet vergeten wordt en het gegeven wordt door trainers die het liefst all-round getraind zijn.
Hoe ziet jij de toekomst van Pilates?
Het zou natuurlijk geweldig zijn als er een bond van Pilatestrainers zou ontstaan waardoor vergoeding van verzekeringmaatschappijen tot de optie gaat behoren en er een keurmerk ontstaat voor goed opgeleide Pilates trainers. Ik denk als dat er zou komen, waarvoor samenwerking tussen alle scholen een vereiste is, we het niveau van Pilates nog meer op zouden trekken.
Aan wie zou jij graag een keer Pilates lesgeven?
Haha aan iedereen die krom staat!
Welke oefening is jouw meest favoriet en welke jouw minst?
Mijn favoriet is al jaren en zal blijven de Snake. Love it! Daarnaast word ik altijd blij om ondersteboven in een Cadillac te hangen. Maar ik word eigenlijk blij van alle Pilates oefeningen, dus er is er niet een die ik niet graag doe.
Hoeveel uren beoefen je Pilates per week? Kan je iets meer vertellen over jouw eigen training?
Ik heb rondom mijn bevalling zo lang mogelijk doorgetraind en heb geloof ik een uur na m’n bevalling al kleine bekkenbodemspieroefeningen gedaan, haha. Maar echt weer trainen was lastig de eerste maanden; ik kon me er niet toe zetten. Gelukkig heb ik het weer te pakken en doe ik elke ochtend een matles van ongeveer 30 minuten, daarnaast train ik 1 x per week op de machines.
Denk je dat je altijd Pilates zal blijven beoefenen en Pilates les zal blijven geven?
Op beide vragen kan ik volmondig JA zeggen. Pilates is niet alleen iets wat ik al bijna 16 jaar lang doe, maar is onderdeel van wie ik ben geworden. Ik ben vrouw, moeder en psycholoog maar bovenal blijf ik een danser, een beweger waarvan Pilates mijn meest favoriete middel is om dat te vertalen.
Van Ostadestraat 341
1074 VV Amsterdam
Oprichter en eigenaar van Pilates Studio Van Sonsbeek. Pilates Instructeur. Oprichter en eigenaar van Pilatesglossy Nederlands en Pilatesglossy International. Oprichter en eigenaar van Face Yoga Method®Netherlands.
Geef een reactie