Lilian Kluivers, geboren in 1983 in Leiden Ze wist altijd al dat ze ‘iets’ wilde doen met beweging. Tijdens haar middelbare school volgde ze een avondopleiding om les te geven bij de gymnastiekvereniging waar ze lid was. Ze heeft na haar middelbare school eerst Latijn en Grieks gestudeerd en tijdens haar studie ook vakken journalistiek gevolgd – wat haar nu erg van pas komt bij het schrijven van lesmateriaal en haar boeken! Al in het begin van die opleiding kwam ze in aanraking met Do-in en Shiatsu en besloot zich daarin te verdiepen als ze klaar was aan de universiteit.
Wat is voor jou bepalend geweest dat je je professioneel met Do-in ging bezig houden?
Ik was altijd al geïnteresseerd in meditatie, yoga, gezondheid. Zo weten basisschoolvriendinnetjes van mij nog te vertellen dat ik ze meditatielesjes gaf. Geen idee waar ik mijn input overigens vandaan haalde toen… Mijn moeder deed wel altijd aan yoga, wellicht maakte dat het interessant voor me. En zelf las ik maar wat ik kon vinden over gezonde voeding en gezonde oefeningen. Natuurlijk was wat ik toen als klein meisje kon vinden, nog niets in vergelijking met wat ik later tegen zou komen. Maar de fundamenten waren gelegd. Ik was 12 en vroeg Chinese groene thee voor mijn verjaardag 🙂
Toen ik oud genoeg was, deed ik zelf aan yoga. Maar toen ik Do-In en de meridianenleer tegenkwam was ik verkocht. Dit maakt yoga of welke bewegingsvorm dan ook voor mij begrijpelijk. De kennis van de meridianen maakte voor mij inzichtelijk waarom oefeningen heilzaam zijn voor bepaalde organen of zelfs op emotioneel vlak. Je kunt het eigenlijk toepassen op wat je maar wil, al ben ik ook verknocht aan de ‘oude oefeningen’. Toen ik een tijdje zelf beoefende, werd ik gevraagd door een groep ZZP’ers of ik hun les wilde geven. Zo ging het balletje rollen. Ik werd steeds meer gevraagd. Niet lang daarna ook door een uitgeverij. Zo werd mijn eerste boek, “De helende kracht van Do-In”, geboren.
Wat is Do-in voor een bewegingsmethode? Waar komt het vandaan? Wat zijn de principes?
Do-In is ruim 2000 jaar geleden ontstaan onder de naam Tao Yin in China, onder invloed van de Chinese geneeswijzen en het Taoïsme. De stijl die ik geef, is verder ontwikkeld in Japan en naar Nederland gebracht door onder meer meester Kawada.
Eigenlijk is het de theorie uit de oosterse geneeswijzen, toegepast op bewegingen. Je strekt of stimuleert de energiebanen – meridianen genoemd – open, waardoor je levensenergie die ki of chi genoemd wordt onbelemmerd kan stromen. Als je levensenergie vrij stroomt, ben je gezond. Door stress, verkeerde voeding, vervuiling of gewoon onze aanleg, kunnen blokkades ontstaan. Daarom is het zo belangrijk om dagelijks aandacht aan je lichaam te besteden. Met dat idee is deze bewegingsvorm ooit ontwikkeld: mensen een simpele doelgerichte manier geven om hun energie stromend te houden.
Bij Do-In combineer je meridiaanstrekkingen, zoals yogahoudingen, met zelf-acupressuur, ademhalingsoefeningen, energie-oefeningen, hara-oefeningen (hara is eigenlijk het Japanse woord voor de term Powerhouse die bij Pilates gebruikt wordt) en soms ook duo-oefeningen. Het is een heerlijk afwisselende vorm waarbij veel ruimte is voor creativiteit.
Waarom heb je voor Do-in gekozen? Wat trekt je daarin aan?
Do-In raakte mij direct toen ik het leerde kennen. Veel van de oefeningen kende ik al, maar door het theoretisch kader van de Chinese geneeswijzen, en het taoïstische gedachtengoed kregen de oefeningen meer diepgang. De meridiaanleer hielp me ook te verklaren waarom bepaalde oefeningen uit bijvoorbeeld yoga nou zo’n groot effect hebben. Ik wilde er alles van weten. En inmiddels ben ik zover dat ik deze prachtige oude kennis graag doorgeef.
Heb jezelf zelf lichamelijke blessures/problemen opgelost met Do-in of houd je ze met Do-in onder controle?
Als ik eens klachten heb, bijvoorbeeld kou gevat. Dan maak ik vanuit de Do-In de keuzes voor de oefeningen die ik doe. Zo werk ik overigens ook met mijn lessen. Zie ik dat in een les veel mensen zijn met blokkades in dezelfde meridiaan, dan pas ik mijn les erop aan en geven we die meridiaan meer aandacht.
Heeft Do-in invloed op je levenswijze? (Denk aan voeding en keuzes in het leven.)
Zodra ik begon met Do-In en Shiatsu, voelde ik mezelf altijd het braafste meisje van de klas. Ik oefende braaf dagelijks, en paste mijn voeding ook aan de adviezen van de vijf elementen voeding aan. Ook ben ik veel meer gaan leven volgens mijn eigen tao: ik worstel nooit meer tegen de stroom in. Gaat iets niet vanzelf, dan accepteer ik dat het kennelijk niet de bedoeling is dat ik datgene op dat moment doe. En inmiddels voel ik dat eigenlijk altijd van tevoren wel aan.
Hoe ziet jij de toekomst van Do-in?
De afgelopen jaren heeft Do-In enorm aan terrein gewonnen. Ik denk dat die ontwikkeling de komende jaren nog veel verder gaat. Ik heb Do-In Academy opgezet om daar een bijdrage aan te leveren. Het is een opleiding waarbij je Do-In kunt leren, in combinatie met het gedachtegoed waartoe Do-In behoort: voeding, levensstijl, de meridianenleer en het taoïsme. Ik denk dat dit heel belangrijk is als tegenwicht voor de materialistisch gerichte cultuur. Meer balans in de maatschappij begint bij innerlijke balans. Ik moet wel zeggen, nu ik dit opschrijf besef ik pas dat ik dus ook best politiek geëngageerd ben, haha!
Kan je wat meer vertellen over je publicaties?
Ik heb inmiddels twee boeken geschreven en een DVD gemaakt. Ik heb ontzettend veel geluk gehad als schrijver, omdat ik steeds door uitgeverijen gevraagd werd te schrijven, waardoor ik verzekerd was van publicatie.
Het eerste boek, “De helende kracht van Do-In”, is een basisboek over Do-In, met ontzettend veel oefeningen, maar ook een duidelijke uitleg over de werking van de meridianenleer en de vijf elementenleer. In dat boek staan ook twee oefenseries. Maar na veel verzoeken besloten we ook nog een DVD erbij te maken. Inmiddels is het boek altijd incluis DVD te koop. Op de DVD staan een korte en een lange les en een begeleide meditatie.
Pasgeleden verscheen mijn boek “Zwanger in balans met Do-In Yoga”, oefeningen en massage voor tijdens de zwangerschap. Zoals de titel al zegt, een boek speciaal over de zwangerschap en overigens ook de eerste weken erna. Dit is een heel bijzondere tijd en met de juiste begeleiding kun je als vrouw zoveel meer energie ervaren, en ook doorgeven aan je kindje. Het boek betrekt de partner er ook erg bij, eigenlijk een soort familieboek dus.
Kan je wat meer vertellen over de opleidingen die je verzorgt?
Bij Do-In Academy biedt ik een driejarige opleiding voor iedereen die zich graag wil verdiepen in Do-In en de levensstijl die bij de oosterse geneeswijzen past. Het eerste jaar is heel erg gericht op je eigen ervaring: je leert veel oefeningen, de belangrijkste acupunten die je kunt gebruiken voor zelfacupressuur, waar de meridianen lopen, de basis van de vijf elementen voedingsleer, kortom, je legt een stevig fundament aan. Wie vervolgens meer wil leren, kan zich verdiepen en ontwikkelen tot docent in de daarop volgende jaren. Je leert dan bijvoorbeeld ook meer over de curious vessels (een speciaal meridianennetwerk) en bijvoorbeeld gezichts- en houdingsdiagnose.
Ik heb de afgelopen jaren veel bij andere teacher trainings mogen lesgeven. En nu wil ik Do-in graag zo volledig en diepgaand mogelijk doorgeven. Het is een internationale opleiding, waarbij mensen uit het buitenland een individueel traject kunnen volgen.
Denk je dat je altijd Do-in zal blijven beoefenen en Do- les zal blijven geven?
Ik weet zeker dat ik altijd Do-In zal blijven doen en delen. Dit is voor mij niet zomaar een leuke hobby, zodra ik het leerde kennen, was het alsof ik alleen maar kennis die wat naar de achtergrond was gezakt hoefde op te halen. Zo past het bij me. Het is voor mij heel logisch om alles vanuit de meridianen te bekijken. Klaagt iemand over hoofdpijn aan de zijkant van zijn hoofd, dan denk ik: oh, een blokkade in de galblaasmeridiaan, wat zullen we daar eens aan doen?
Dat klinkt wellicht wat zweverig, maar ik heb begrepen van mijn lezers en cursisten dat ik gelukkig alles nog steeds heel down to earth kan uitleggen. Gelukkig maar, want dat is het natuurlijk ook: heel down to earth, een ontzettende praktische bewegingsvorm die balans kan brengen in het leven van alledag.
Wat is jouw droom?
Waar ik van droom… Dat ik veel mensen zal kunnen opleiding met Do-In Academy. En dat mijn leerlingen ook weer zo ver komen dat sommigen van hen het concept mee zullen nemen naar het buitenland toe. Een Do-In Academy Parijs… Een Do-In Academy Johannesburg… zodat wie maar wil de weldaden kan ondervinden van deze eeuwenoude kennis. Ik denk echt dat dat een mooie bijdrage zou zijn aan deze planeet: er is geen strijd wanneer er sprake is van balans.
Welke Do-in oefening is jouw favoriet?
Een van de fijnste oefeningen vind ik misschien nog wel het kloppen over je hele lijf, dit stimuleert de circulatie van energie door heel je lijf. Hieronder volgt de beschrijving:
Ga met je voeten op heupbreedte staan. De tenen wijzen recht naar voren en de knieën zijn losjes gestrekt.
-
Maak nu ontspannen vuisten van de handen en houd tijdens de oefening ook je polsen ontspannen.
-
Bij deze oefening gaan we met deze vuisten over heel het lichaam kloppen in een zachte massage.
-
Hoofd en nek: begin met kloppen op je hoofd. Houd de vuisten steeds naast elkaar en reis je hoofd rond: van de haargrens aan de voorkant naar de bovenkant, de achterkant, de zijkanten en de schedelrand. Zak vervolgens naar de nek en klop op de zijkant en achterkant van je nek.
-
Armen:klop drie keer over de armen. Het is het meest effectief om aan de binnenkant van je arm vanaf je schouder naar je vingers toe te kloppen en aan de buitenkant van je arm weer terug naar je schouder. Let op: klop niet bovenop je schouder. Vlak naast je nek, op die schouderspier die vaak gespannen voelt, ligt namelijk een acupunt dat de energie sterk naar beneden stuurt. Deze kan bij sommige vrouwen zo krachtig werken, dat bij langdurige stimulatie de weeën beginnen. Neem dus geen onnodig risico en vermijd massage van dit gebied vóór de uitgerekende datum. Stimulatie van dit punt tijdens de bevalling en de nageboorte kan juist wel heel nuttig zijn.
-
Borst: klop op de borst naast de kop van de schouder, net onder het sleutelbeen. Hier liggen belangrijke acupunten voor de longen. Klop aan de zijkant van de ribbenkast en daarna over het borstbeen naar beneden. Ontspannen borstspieren kunnen letterlijk een gevoel van opluchting geven. Daarnaast kan dit ook helpen bij pijn in de bovenrug, wat vaak samengaat met veel spanning boven in de borstkas.
-
Onderrug en heupen: begin zo hoog als je kunt op je onderrug te kloppen. En daal af tot aan het heiligbeen en de billen. Klop dan op de zijkanten van de heupen en daarna op de liezen.
-
Benen: net als bij de armen kloppen we op de benen met de stroomrichting van de lichaamsenergie mee. Begin aan de voorkant van de dij. Klop over de dij langs de buitenkant van de knie naar beneden tot op de voet. Klop daarna langs de binnenkant van het scheenbeen en de knie weer terug omhoog naar de liezen. Ga vervolgens aan de buitenkant van het been naar beneden tot op de voet en aan de binnenkant van het been weer terug omhoog. Klop tot slot langs de achterkant van het been naar beneden.Ga via de binnenkant van het been terug omhoog. Je kunt nu het best je voeten naar buiten draaien, dan kun je er beter bij. De laatste weken van je zwangerschap kun je waarschijnlijk iets minder goed bij je benen. Dat maakt niets uit, doe de oefening zover als mogelijk is op dat moment.
-
Sluit na deze oefening je ogen en voel hoe je lichaam nu voelt.
EFFECT: Na deze oefening stroomt de energie in heel je lichaam beter door.
MERIDIANEN: Long, Dikke darm, Maag, Milt, Hart, Dunne darm, Blaas, Nier, Hartbeschermer, Drievoudige Verwarmer, Galblaas, Lever, Conceptievat, Gouverneursvat.
Lilian Kluivers Do-In Academy www.doinacademy.com Wekelijks programma: Do-In Shiatsu Publicaties www.liliankluivers.nl
Geef een reactie