Lisette Kreischer is bekend auteur van diverse veganistische kookboeken. Daarnaast is ze internationaal bekend met The Dutch Weedburger; een volledig plantaardige burger met als hoofdingrediënt zeewier.
Ben jij in alle opzichten veganist? M.a.w. niet alleen qua voedsel, maar ook bijvoorbeeld qua kleding en schoeisel? Wanneer ben je daarmee gestart?
Ik noem mezelf liever geen veganist, want ik wil niet in discussie gaan, zoals zo vaak met “–ismen” het geval is. Het feit dat ik puur plantaardig eet, is het belangrijkste wat ik uit wil dragen. Dat ik ook geen leer en wol zal dragen, staat daar los van. De atmosfeer verandert direct als je tijdens een gesprek meldt dat je vegan bent. Op mijn 20ste at ik volledig plantaardig en dat doe ik tot op de dag van vandaag en ik ben nu 32 jaar. Op mijn 10de wees ik al vlees af. Ik at jaren aardappelen, groenten en een groenteburger en dat ging op den duur tegenstaan. Eerst at ik nog kaas, omdat ik nog niet wist hoe het in de zuivelindustrie toeging. Later nam ik alleen nog maar vegetarische kaas, (red: dus zonder het ferment uit de maag van een kalf), maar toen ik me meer ging verdiepen in de melkindustrie, stopte ik ook met het eten van zuivel. Steeds vaker hielp ik mijn moeder met bereiden van lekkere vegetarische maaltijden en ontwikkelde ik veel nieuwe recepten.
Je hebt gekozen voor de Styling Academie i.v.m. je visies om je eigen bedrijven te starten, klopt dat?
Ja, dat klopt, want ik wilde iets gaan doen ter ondersteuning naar de aarde toe en naar mijn eigen lichaam. Rond die tijd organiseerde ik ook met succes High Teas met alleen maar puur plantaardige ingrediënten. Het was geweldig leuk om vegan clotted cream te maken en de High tea prachtig aan te kleden met leuke Vintage spulletjes. De uitstraling en beleving van het geheel is erg belangrijk. “Genieten” is het sleutelwoord. Ik begon na de HAVO op mijn 18de met mijn studie aan de Styling Academie, omdat die opleiding “Mediavormgeving en Styling’ het beste paste bij wat ik in de toekomst wilde ontwikkelen. Ik was toen al eigengereid en wilde absoluut niet voor een baas werken.
Hoe ben je ertoe gekomen om het boek “Veggie in Pumps” te gaan schrijven?
Tijdens mijn opleiding ontwikkelde ik het project “Veggie in Pumps” voor de vrouw die ecofabulous kan zijn zonder dat het ten koste gaat van mens, dier en natuur. Dat afstudeerproject werd opgepikt, want vervolgens heeft de uitgeverij Artemis & Co mij gevraagd een boek te gaan schrijven over “Veggie in Pumps”! Het kwam perfect uit dat ik al zo ontzettend veel recepten had ontwikkeld toen ik met mijn moeder in de keuken stond! Het team van deze uitgeverij is erg kundig en bijzonder aardig. Ze zijn als een familie voor me en ik voel me enorm ondersteund. Het boek “Veggie in Pumps” werd een enorm succes en al mijn andere boeken zijn ook door hen uitgegeven. Mijn nieuwste boek “Plant Power, Bereik je natuurlijke gewicht met de plantaardige keuken” verschijnt bij Artemis & Co begin 2014. Het wordt een dikke pil met dagelijkse recepten. Een lijvig, kleurrijk handboek om plantaardig eten in je dagelijkse leven te integreren. Ik geef tips, advies en ieder seizoen 7 ontbijt-, lunch- en dinerrecepten om mee te experimenteren. Het idee is dat ik je wegwijs maak en inspireer hoe makkelijk en leuk deze krachtige keuken is en vooral dat ik je een mogelijkheid wil laten ervaren dat je met de plantaardige keuken het gewicht kunt vinden wat bij JOU past en waarbij jouw lichaam op zijn best is.
De vormgeving van jouw boeken is erg leuk. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Alle credits daarvoor gaan naar Studio Ping en Shapeshifter. Zij doen dat fantastisch. Twee hele leuke meiden, leven vegetarisch, die al jaren mijn vormgeving doen. Ik vind juist de vormgeving heel belangrijk. Ik wil laten zien dat plantaardig eten een feest is en er goed uit kan zien. De look en feel is net zo belangrijk als de taste.
Hoe ben je ertoe gekomen om zeewier te gaan gebruiken in je recepten?
Ik werd benaderd door arts en onderwaterfotograaf Dos Winkel. Hij zag met eigen ogen hoe slecht het is gesteld met de onderwaterwereld. Samen wilden wij mensen inspireren om geen vis meer te eten. Het ecosysteem van de zeeën en oceanen is enorm aangetast vanwege overbevissing. In 2020 zal er geen eetbare vis meer te vinden zijn in zeeën en oceanen . Dos Winkel en de Sea First Foundation willen mensen laten genieten van visloze maaltijden, maar dan wel met de smaak en de voedingswaarde, zoals omega-3 , van vis. Mensen laten zien dat het juist cool is om geen vis te eten, was de opdracht. Zo ontstond het hippe kookboek “Non*Fish*A*Li*Cious” met 50 heerlijke zilte recepten die zeewier bevatten. Ondertussen was ik, zoals vele anderen, verliefd geworden op zeewier. Ik kwam in contact met professor Willem Brandenburg van de Wageningen Universiteit. Hij heeft de eerste Zeewierderij in de Oosterschelde opgezet en doet onderzoek naar het gebruik van zeewier. Hij vertelde me met wetenschappelijke onderbouwing dat zeewier het basisvoedsel voor de toekomst is. Het heeft bijvoorbeeld dezelfde eiwitcombinatie als vlees, maar wordt veel makkelijker opgenomen door het lichaam. Mijn passie voor zeewier werd hierdoor versterkt . Op dat moment had ik mijn boeken geschreven en was ik klaar om de grote massa te gaan bereiken met plantaardig voedsel.
Hoe is The Dutch Weedburger ontstaan?
Ik ontmoette ondertussen Mark Kulsdam, documentairemaker en voormalig dierenactivist, die een inspirerende film over het niet-eten van vlees wilde maken zonder bloederige slachthuizen, maar met juist veel mogelijkheden. Het is in New York heel cool en chique om plantaardig te eten, dus besloten we om naar New York te gaan en we namen zeewier mee! Mark maakt hier een film van! De film is binnenkort af en zullen we uitbrengen. Houd daarvoor de Facebookpagina van The Dutch Weed Burger in de gaten. We gingen het Mekka van de sexy vegans onderzoeken en de voorlopers en aanjagers van de vegan keuken interviewen. We vroegen de koks “Wat zouden jullie nou klaarmaken met zeewier?” Vele tips en ideetjes volgden en we aten zeewier-ijs, zeewier-donuts, zeewierchips, van alles! Een hele stoere kok met de naam Jeff van een soort plantaardige junkfood-bar Foodswings tipte ons; “Put it in a burger!”. We zijn die burger gaan maken en hebben die op straat in New York uitgedeeld. Het werd een groot succes en toen we in Nederland terugkwamen, vonden we dat The Dutch Weedburger (de naam is ook een beetje met een knipoog naar onze Dutch Weed cultuur) er ook echt moest komen! Samen met het restaurant Burgerz hebben we hem toen ontwikkeld. Naast een topping van wakame-salade, bestaat de burger uit 15% Hollandse zeewier en soja. Het broodje bevat ook algen!
Heeft The Dutch Weedburger inmiddels een revolutie ontketend?
Ja, dat vind ik wel. Mede daardoor kon de wierderij zijn wateren openen en kort geleden is er een groot Seaweed congres geweest, waar duidelijk werd dat zeewier een serieuze ontwikkeling aan het doormaken is en een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van ons voedsel, waarin we echt een groot podium hadden. Steeds meer blijkt dat mensen zeewier zien als de nieuwe voedselbron van de toekomst. Wetenschappers en commerciële instellingen onderschrijven dat we aan de vooravond staan van een grote ontwikkeling.
Waar is The Dutch Weed Burger te verkrijgen?
Inmiddels staat de burger op de kaart van 15 restaurants, zoals bij Burgerz en bij het wegrestaurant keten Hajé. De verkoop van de burger is enorm succesvol. We zijn supertrots!
Merk je dat een plantaardige levensstijl jouw lichamelijke bezigheden ondersteunt?
Ik voel me geweldig! Mijn conditie is super en ik ben sterk; ik kan veel sjouwen en kan lang achtereen staan. Ik ben nooit moe en werk hele dagen achter elkaar. “Houd je dit wel vol?”, vragen mensen mij, maar ik vind het heerlijk om de hele dag bezig te zijn. Ik heb geen last van mijn rug. Uiteraard let ik erg op mijn energieverdeling; ik doe al heel lang Yoga en ik mediteer. Dagelijks bouw ik mijn rustpauzes in, want dat houdt mij fit en energiek. Ontspanning is voor mij essentieel, maar genieten ook. Ik voel me niet oprecht als ik niet zelf doe wat ik “predik”. Het is training, want je moet continu zoeken naar balans en je eigen boodschap blijven toetsen.
Je bent erg succesvol, benauwt je dit weleens? Welke dromen heb je nog?
Voor mij is het meer “Hè, hè, eindelijk slaat het aan!”, want ik werk hier al vanaf mijn 18de als ondernemer aan. Het is fantastisch dat het eindelijk lukt! Van mij mag het succes nog harder gaan, hoor! Het is tevens een waardering voor de gezondheid van de mensen, de dieren en de aarde. Het is helemaal volgens de huidige tijdsgeest! Ik ben zo dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen en krijg en voor het fantastische Weed-team waarmee ik samenwerk. Sander de Jong, Mark Kulsdom, Harry Kreischer (mijn vader), Aart Jan van Dijk, Joost van Beek, Roos Rutjes, helden zijn jullie! Wij zijn eigenlijk constant aan het feestvieren, omdat we zo blij zijn met de prachtige resultaten die we boeken met The Dutch Weedburger. Ik hoop in de toekomst een grote boerderij te bezitten die helemaal zelfvoorzienend is op een prachtige plek in de natuur. Daar worden dan bijvoorbeeld hele mooie voedingsproducten ontwikkeld. Gasten kunnen daar verblijven en leren onder begeleiding van deskundigen waar ik dan een onderdeel van uitmaak. Maar voorlopig geniet ik van elke dag! Zodra ik opsta, denk ik: “Wauw, wat mag ik vandaag weer voor leuks gaan doen!” ©Marjolein van Sonsbeek
Geef een reactie