Jacinta Bokma is onze nieuwe columniste in Pilatesglossy. Zij zal zich voornamelijk richten op vegetarische voeding. Maar zij is ook fervent Pilates beoefenaar en legt regelmatig verbanden tussen het vegetarisch koken en Pilates. Vandaar de titel:
“Pilates-kunsten in de keuken!”
Koken begint al bij het boodschappen doen. Ik kies graag voor gemakkelijke, goed verkrijgbare, betaalbare ingrediënten van het seizoen. Soms wijk ik daar bewust van af, maar dan zijn het altijd ruim van tevoren in huis te halen, lang houdbare producten (quinoa, chiazaad, gojibessen en andere superfoods). Het is zo belangrijk: een recept moet háálbaar zijn. Liefst ‘uit het keukenkastje gegrepen’. Pilates noemde zijn methode Contrology, omdat hij ervan overtuigd was dat zijn oefeningen ‘de mentale vermogens gebruiken om de spieren te beheersen’.
Pilates keek naar de mogelijkheden die er zijn.
Hij ontwikkelde zijn methode tijdens de Eerste Wereldoorlog met de bedoeling om het revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Voor mensen dus die op dat moment in de ónmogelijkheid zaten van een lichaam dat zich moest herstellen. Zo bedenk ik ook mijn recepten. Eén van de mooiere complimenten die ik laatst indirect kreeg, was die keer dat ik m’n laptop kwijt was. Zoeken, zoeken en goh: stond-ie toch weer op zijn vertrouwde plek, het aanrecht, de keuken: mijn laboratorium. De ‘dader’: Julius, m’n 17-jarige chocoladecake-uit-een-pakje-verslaafde. Had die schat spontaan m’n 3-minuten brownies gemaakt. De reden: “Die van jou waren sneller klaar mam”. En ja, ik moest er toch even naar vragen: of het had gesmaakt. Natuurlijk smaakten ze beter dan zo’n pakje, “anders had-ie ze natuurlijk niet gemaakt”. Heerlijk, die puberlogica.
Recepten met het wow-effect
Eigenlijk werd ik al jarenlang uitgedaagd De Snelle Vegetariër te schrijven. Het moest er gewoon komen, dit boek, met recepten die je in een handomdraai maakt, verrukkelijk, verrassend. Recepten met het wow-effect. Lieve vriendinnen en het ideale proefpanel thuis hielden me met beide benen op de grond: voldoen aan de volwassen smaak van m’n half-Italiaanse man, de eisen van mijn over-kritische twee pubers en pas-ontluikende smaak van m’n twee jongste schatten van vijf en zeven. En zo ging het. Balancerend tussen de vijf P-wensen (Pizza! Pannekoeken! Poffertjes! Patat! Pasta!) van mijn kinderen en de ‘iets met teriyaki of minestrone’-smeekbedes van mijn man. Het resultaat: meer dan 120 lekker gezonde, lekker makkelijke, lekker snelle recepten. Vegetarisch genieten: zo doe je dat. Afgelopen week werd daar nog een kroon op gezet. Kookboek De Snelle Vegetariër heeft de Gourmand World Cookbook Award 2013 gewonnen! Pilates legt de nadruk op Centriciteit, Concentratie, Controle, Precisie, Ademhaling en vloeiende bewegingen. Ik pas deze principes graag toe in mijn recepten. Of het toepassen ervan het geheim zijn achter het winnen van deze Award weet ik niet. Mijn devies: train hard, geniet hard. Dus gun jezelf na gedane arbeid vooral onderstaande supersnelle 3-minuten brownies.
Jacinta Bokma (46)
Foto: Huib van Wersch, fotootjes.nl
Styling: Birgitta Gadellaa.com
Foodstyling: Richard Jacobsen, healthcooking.nl
Handgemaakt servies: pottenbakkerij-anouk.nl
3-minuten brownies | Ingredienten:3 eetl. cakemeel of zelfrijzend bakmeel4 eetl. cacaopoeder6 eetl. sojamelkhalf espressokopje zeer sterke koffieanderhalve eetl. zonnebloemolie
1 zakje vanillesuiker 3 eetl. donkere basterdsuiker kwart appel, geraspt glazen kommetje of mok (geschikt voor de magnetron)
|
Voor 1 grote mok (of schaaltje 1-2 personen)Bereidingstijd: anderhalve minuut + 90 seconden in de magnetronSoms kun je ineens zo’n onbedwingbare zin hebben in chocoladecake, of -taart, of allebei. En wel NU. Herken je dit? Dan heb ik dé brownie voor je: luchtig en toch nog een beetje smeuïg, met een diepe chocoladesmaak en niet te zoet. Lekker met een lik goede frambozenconfiture of een bolletje sorbetijs.
Nu ben ik verreweg geen fan van de magnetron, maar ach, voor die ene keer… Meer tijd? Bak de brownie dan in een ovenvast schaaltje in een kwartiertje gaar op 200 graden. Liever goed zoet? Vervang de suiker door agavesiroop.
>> Kijk hier voor variaties op dit recept en plaats ook je reactie en/of foto!
Fudgy variatietips: – Een handje bosbessen – Gemengde ongezouten noten (bijv. studentenhaver) -1 eetlepel instant koffiepoeder in plaats van espressokoffie
Zo doe je het: Roer alle ingrediënten flink door elkaar in het kommetje of de mok, rasp het kwart appeltje erboven en roer nog even door. Zet 1,5 tot 2 minuten in de magnetron. Ongeduldig, net als ik? Laat ’m nog even een minuut of wat afkoelen in de vriezer of voeg een bol frambozensorbetijs toe.
Foto: Huib van Wersch, fotootjes.nl Styling: Birgitta Gadellaa.com Foodstyling: Richard Jacobsen, healthcooking.nl Handgemaakt servies: pottenbakkerij-anouk.nl
Dit recept komt uit kookboek
Met een voorwoord van founding mother van deVegetariër Antoinette Hertsenberg. >>> Bestel ‘m hier! Slim, snel, slank & gezond koken zonder vlees is nog nooit zo makkelijk, haalbaar én verrukkelijk geweest! |
Geef een reactie