Deze snelle kikkererwten-waterkers soep is écht in 5 minuutjes klaar. Ik ben een “hartigerd”, gek op vegan soep, bonen en pittige waterkers.
“Schoon” eten
Als plantaardige eter zijn bonen voor mij een heerlijke, dagelijkse bron van voedzame proteïne en de vitaminen en mineralen uit groenten een absolute noodzaak. Elke dag wil in elk geval groene groenten eten. Door het chlorofyl voel ik me goed. Omdat ik voorstander ben van zoveel mogelijk “schoon” eten en er naar streef (Euh,..lukt niet altijd, hoor. Ben ook maar een mens…) om zeer weinig kant-en-klaar te kopen, sta ik regelmatig in de keuken om een gezonde maaltijd te fabriceren.
Brood te droog
Vroeger smeerde ik snel een paar boterhammen als met kaas als lunch. Ik wil echter niet meer elke dag brood eten en zeker niet ‘s morgens én ‘s middags! Weet je dat tot in de jaren 50 van de vorige eeuw het nog normaal was om tussen de middag “warm te eten”, zoals we dat zeiden. We zijn pas zoveel brood gaan eten, omdat we “overbleven” op school en op het werk. Weet je, het is veel te “droog” voor ons lijf om zoveel gebakken producten zoals brood te eten. Het lichaam wordt er stijf en stram van. Beter is groenten, gekookte granen en bonen te eten dan alleen maar brood, brood en nog eens brood. Je zal snel het effect voelen als je een maand brood laat staan. Zeker als je zoals ik Pilates beoefen en tijdens je workout bemerkt dat je niet flexibel bent. Ik voel het direct als ik weer teveel (zuurdesem)brood heb gegeten, want dan ben ik stijver in de rug.
Restjes
Vroeger bestond er zoiets als “kliekjesdag”. Restjes van de hele week vormden een exotische mengelmoes van smaken in een eenpansgerecht. En lekker dat het was! Of juist niet… 🙁 Restjes met groenten die ouder dan een dag zijn, zou ik niet meer gebruiken, want dan is eigenlijk alle voedingswaarde al weg. Maar iets wat je de vorige avond hebt klaargemaakt en ‘s morgens of tussen de middag in een soep verwerkt is nog prima te doen. Ik maak dus vaak iets teveel groenten klaar voor het avondeten. De volgende dag doe ik dat in de soep, verwerk het in een sushi of voeg het toe aan vers geroerbakte uien of zo.
Vliegensvlug
Goed, geen boterham smeren, maar ik wil ook geen uren in de keuken staan. Dus ik werk met restjes groenten van de vorige avond. De bloemkool en ui in deze soep had ik de avond ervoor geroerbakt in wat sesamolie met kerrie. De kikkererwten zijn uit blik, de wakame is gedroogd en de bouillon is gedroogde poeder. Als snelle lunch of het ontbijt is dit ideaal. (Ja, ik eet ook soep als ontbijt. Moet je ook eens proberen; zalige start van de dag!). Nou, deze soep is vliegensvlug klaar, hoor! Je kan hem ook ‘s morgens bereiden en in een goede thermoskan met grote opening meenemen naar je werk. Hij is vast nog wel warm tegen lunchtijd, maar warm hem niet meer op (zeker niet in de magnetron!).
Wat heb je nodig voor 1 persoon:
- ½ liter water
- Restje gewokte bloemkool en uien
- Restje kikkererwten (of uit blik)
- Half zakje verse waterkers
- Een halve eetlepel Vetara Bio Groentenbouillon
- (Eventueel kerrie en peper naar smaak)
- Eventueel Wakame (gedroogd of vers zeewier)
Kook het water in een pan, voeg de restjes bloemkool met ui, de kikkererwten, (evt de wakamé) en de bouillon toe en breng tegen de kook aan. Snijd of hak de waterkers fijn en doe in de hete soep zonder de soep te laten koken. Indien gewenst kerrie en peper naar smaak toevoegen. En klaar is het. En, smullen maar!
Oprichter en eigenaar van Pilates Studio Van Sonsbeek. Pilates Instructeur. Oprichter en eigenaar van Pilatesglossy Nederlands en Pilatesglossy International. Oprichter en eigenaar van Face Yoga Method®Netherlands.
Geef een reactie