Steinbeisser’s Experimentele Gastronomie met Edwin Vinke in het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade
Voor liefhebbers van eigenzinnige, creatieve en duurzame cuisine. 10e Editie met twee Michelinsterren chef Edwin Vinke
Op 9, 10 en 11 oktober 2015 gaat tweesterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang een exclusieve diner serveren in het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade te Amsterdam. Het diner is volledig plantaardig (vegan) waarbij alle ingrediënten afkomstig zijn uit Nederlandse biodynamische of biologische landbouw. Edwin Vinke is sinds 1993 eigenaar en chef-kok van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant De Kromme Watergang. Plezier, passie en perfectie is de basis van Vinke’s keuken waarvoor hij in 2011 door Gault Millau is uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Voor deze editie gaat Edwin Vinke in het bijzonder aandacht geven aan historische en uitzonderlijke bloemen, kruiden en groenten. Een bijzondere uitdaging voor een chef die zijn inspiratie haalt uit de Zeeuwse Wateren.
Exclusief ontworpen bestek en servies
In deze editie mogen de gasten gebruik maken van onvergetelijke bestek ontworpen door Stian Korntved Ruud en Sarah Hurtigkarl, en het unieke servies gemaakt door Patricia Domingues, Matthias Dyer, Tatjana Giorgandse, Deborah Rudolph, Tala Yuan en Valentin Loellmann.
Ontwerper Stian Korntved Ruud heeft voor deze editie een unieke serie van houten lepels ontworpen. Het hout wordt door de kunstenaar verzameld in inheemse bossen en vervolgens op traditionele wijze met de hand en met bijl, lepelmes, gutsen en andere werktuigen gevormd en bewerkt. Een lepel maken duurt één tot drie uur, de lepelvormen die hierbij ontstaan zijn fascinerend en uniek.
Patricia Domingues, Matthias Dyer, Tatjana Giorgandse, Deborah Rudolph en Tala Yuan zijn hedendaagse sieradenontwerpers. Als afgestudeerden van de hogeschool in Idar-Oberstein is hun passie voor steen vanzelfsprekend. Voor deze editie gaat elke kunstenaar passend voor elke gang een serie servies ontwerpen. Voor het servies worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt zoals kalebas, klei of steen.
Valentin Loellmann is verzamelaar, dromer, timmerman, ontwerper en kunstenaar. Hij staat bekend als ontwerper van bijzondere meubels. Zijn werk geeft een unieke atmosfeer door de uitzonderlijk keuze aan natuurlijke materialen en vormen. Voor deze editie gaat Valentin Loellmann het speciale houten servies ontwerpen.
De verrassing van de avond komt van Sarah Hurtigkarl. Zij heeft goud- en silversmeden aan de Royal College of Art in Londen studeert en in haar werk zoek zij de grens op tussen bestek, kunst en sieraden.
De stukken van de kunstenaars zijn tijdens de drie avonden te koop.
Drankarrangement en dieetwensen
Het bijpassend wijnarrangement wordt gecreëerd door Mike Dooms. Mike Dooms is sommelier bij De Kromme Watergang waarvoor hij in 2011 door Gault Millau is uitgeroepen tot Wijn-spijsspecialist van het Jaar. Het bijpassend saparrangement wordt door de chef gecreëerd. Met een eventueel dieet, verhoogde gevoeligheid of allergie kan op voorhand rekening worden gehouden.
Credits: Lepels van Stian Korntved Ruud
Details
- Wat: vijfgangen menu met wijn of sap-arrangement voor € 125,-
- Wie: 40 gasten per avond
- Wanneer: 9, 10 en 11 oktober 2015 om 19:00
- Waar: Lloyd Hotel & Culturele Ambassade – Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam
Voor reserveringen kunt u contact opnemen met: info@steinbeisser.org
www.steinbeisser.org | www.lloydhotel.com
Volg ons op Facebook en op Twitter
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martin Kullik via info@steinbeisser.org
Lloyd Hotel & Culturele Ambassade
Het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade is het eerste 1 tot 5 sterren designhotel ter wereld. Het hotel is opgericht vanuit een natuurlijke kennis van Dutch Design tradities en diens grensverleggende exponenten, nieuwsgierigheid naar het verhalenrijke gebouw, en de culturele bagage van gasten. De Culturele Ambassade is in het hele gebouw aanwezig. Informatief en ongeregeld, opgezet om de inhoud van het Lloyd Hotel en haar omgeving te ontsluiten. In kunst, design, eten, boeken, lezingen, workshops, concerten, experimenten en pop-ups toont de Culturele Ambassade de front-edge cultuur van Amsterdam.
Het hotel beschikt over 117 unieke kamers. Variërend van 1 tot 5 sterren en ingericht door vooraanstaande Nederlandse ontwerpers en kunstenaars. Er is een groot restaurant en een rustig terras op het zuiden. Daarnast zijn er vier open platformen die gebruikt worden voor tentoonstellingen, gelegenheden en events. Zo ook een bibliotheek, twee grote zalen en 10 kleinere ruimtes voor bijeenkomsten.
Steinbeisser
Steinbeisser is opgericht door Martin Kullik en Jouw Wijnsma. Hun werk is gericht om de hedendaagse eetcultuur uit te dagen waarbij het Experimentele Gastronomie initiatief is ontstaan. Gevestigd in het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade in Amsterdam, maar wereldwijd actief.
Steinbeisser’s Experimentele Gastronomie is een eetervaring met kunstzinnige eetgerei, zoals servies en bestek. Voor elke editie worden kunstenaars en gerenommeerde chefs samengebracht om een exclusief puur plantaardige (vegan) diner te creëren, waarbij alle ingrediënten uit Nederlandse biodynamische of biologische landbouw afkomstig zijn.
Het bijpassend sap- of wijnarrangement wordt gecreërd door de chef en de sommelier. Naast authentieke Nederlandse wijnen, ambachtelijke bieren, natuurlijk geproduceerde sappen en verfijnde kruidenthee wordt ook Amsterdams kraanwater geserveerd. Uit onderzoek is gebleken dat dit wordt beschouwd als een van de beste kraanwaters ter wereld.
Biodynamische of biologische landbouw
De biodynamische landbouw is een van de meest natuurlijke, milieu, mens en dier vriendelijke vormen van landbouw. Net als in de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Biodynamische boeren gaan verder en voegen vercomposteerde biologische mest, compost en preparaten toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.
De bodem wordt gezien als een levend organisme. Planten krijgen de tijd om te groeien en om af te rijpen. Er wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van zaadvaste rassen, dit zijn planten die zich door eigen zaadproductie kunnen voortplanten. Dat geeft voeding met karakter, vol met levenskracht.
Credits: Steinbeisser
Geef een reactie