Veganbonenburger met sojabrokjes, wittebonen en prei
Het is zo bevredigend om zelf een heerlijke, verantwoorde, superlekkere en ook nog eens erg voordelige Yammie Veganburger te maken! Regelmatig koop ik voor het gemak of uit tijdgebrek in de supermarkt, bij de Vegetarische Slager, bij Ekoplaza of in een Natuurwinkel eiwitleveranciers als tofu, tempeh, seitan, falafal, kipstuckjes of andere vegan producten. Maar in feite heb je in een mum van tijd zelf een hoeveelheid heerlijke burgers of ballen in elkaar “gedraaid”. Je kan ze invriezen, zodat je ze voor een volgende maaltijd alleen maar een uur van te voren uit de vriezer hoeft te halen en voilá, voor circa €0,40 zit je te smikkelen van je eigen gezonde proteïnebom! Bovendien weet je precies wat erin zit en kan je zo makkelijk suiker, conserveermidelen, smaakversterkers én kippenei-eiwit vermijden. Dat laatste, het eiwit van eieren, zit vaak in vegetarische producten en dat wil ik, als planteneter, juist niet nuttigen.
Het weken en het lange koken zorgt voor een betere verteerbaarheid. De kombu geeft niet alleen kostbare mineralen af, maar maakt de bonen beter verteerbaar.
Bonen zijn een zeer rijke proteïnenbron.
In een half uurtje klaar!
Het maken van deze veganburger (ik maakte er zo’n stuk of 8 in een keer) kostte me niet meer dan een half uurtje. Je kan gewoon bonen uit glas of blik gebruiken. Kijk op de verpakking of er geen onnodige ingrediënten in zitten als suiker en smaakversterker. Bonen zijn heerlijk van zichzelf en hebben al die liflafjes niet nodig.
Deze keer had ik gedroogde biologische bonen gebruikt. Ik wist toen nog niet wat ik ging maken van de bonen; een spread voor op brood (á la hummous), soep of burgers. Het werden dus burgers. De bonen had ik 8 uur geweekt en 2 uur gekookt in een hogedrukpan met een stukje Kombu (zeewier).
Het weken en het lange koken zorgt voor een betere verteerbaarheid. De kombu geeft niet alleen kostbare mineralen af, maar maakt de bonen beter verteerbaar. Het eten van bonen is in het begin misschien wat lastig, want de spijsvertering moet eraan wennen. De eerste periode kan je wat “gassig” zijn, maar houd vol. Hoe vaker je bonen eet, hoe beter gaan de darmen ermee om. Mosterd bij de burger helpt ook goed om de burger beter te verteren.
Je bent echt in 5 minuutjes klaar! Alle ingrediënten stop je in een hoge schaal en met de staafmixer (of wat jij gebruikt om te blenden) mix je alles goed door elkaar.
Ingrediënten Yammie Veganburger
Wat heb ik gebruikt?
- 3 koppen gekookte witte bonen (of andere bonen kikkererwten, linzen, flageolots, bruine bonen, kapucijners, canneloni etc)
- 1 kop fijne sojabrokjes
- 1 halve prei, fijngesneden
- 1 (of meer) teentje knoflook
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel Vetara groentebouillon poeder (kan ook vervangen worden door zeezout en/of Shoyu)
- Eventueel: maismeel of arrowroot om te verstevigen
- Eventueel: peper of kruiden als tijm, oregano, basilicum, olijven, groenten of zeewiervlokken.
- Mosterd om naast de burger te eten.
Hoe maak ik de burger?
Je bent echt in 5 minuutjes klaar! Alle ingrediënten stop je in een hoge schaal en met de staafmixer (of wat jij gebruikt om te blenden) mix je alles goed door elkaar. Het moet een smeuiige brij worden. Het stijft op doordat de sojabrokjes, die ook fijngemalen zijn door de staafmixer, het overtollige vocht opslurpen. Vlak voordat je er ballen van maakt, kan je ook nog verse of gedroogde kruiden, fijngesneden olijven of stukjes groenten erin kneden.
Als het niet stevig genoeg is kan je wat arrowroot of maismeel toevoegen. Je kan maismeel ook gebruiken om de burgers voor het bakken in te rollen. Laat het een poosje rusten en maak er dan balletjes, ballen of platte burgers van.
Bak in sesamolie of olie van je eigen voorkeur in een koekenpan totdat er een krokant buitenlaagje op zit. Eet smakelijk!
Geef een reactie