Ik ben gek op zeewier; niet alleen omdat het geweldig goed is voor je, maar ook omdat de smaak heel bijzonder is. Oorspronkelijk en écht. Ik leerde zeewier eten toen ik zo’n 30 jaar geleden in aanraking kwam met de macrobiotiek. In die tijd volgde ik regelmatig een kookworkshop in Zoetermeer in een natuurvoedingswinkel. Tijdens een aantal cursussen leerde ik o.a. sushi maken met volle bruine rijst (veel lekkerder dan met witte rijst) en ik vond het verrukkelijk. In die tijd was sushi nog niet erg bekend. Ik hoor mijn dochter van toen op 7-jarige leeftijd nog zeggen: “Mam, dit moet je verkopen! Dit is super lekker! Je wordt hier rijk van!” Mijn kind heeft altijd een goed commercieel inzicht gehad. Tja, inmiddels struikel je over de sushi-restaurants. Eigenlijk is er geen goede naam voor de smaak van zeewier. Je zou kunnen zeggen dat het zoutig en ziltig is zonder “vissig” te zijn. De Japanners hebben een prachtige naam voor deze aparte smaak, die ook voor extreme smaken als natto en diverse schimmelkazen geldt. De naam voor die smaak is Umami. Op Pilatesglossy komen er meer artikelen over zeewier. Ik ben erg trots dat ik Zeewiermin Agnes van Dijk, mede-eigenaar van het prachtige bedrijf “Atlantica”, heb geïnterviewd. Lees het hieronder. Voel je vrij om dit artikel zo vaak als je wilt delen.
Het brengt je lichaam meer in balans, omdat het vol zit met mineralen. Daardoor verdwijnt je behoefte aan suiker, vet en zout.
Weten wat mijn lichaam nodig heeft
Ik ben dit jaar 52 geworden, en ik ontdekte op mijn veertiende al dat hoe je eet en wie je bent, hoe je je voelt, met elkaar te maken hebben. Dus 38 jaar kijken, proeven, koken–dichter en dichter bij mezelf komen eigenlijk. Weten wat mijn lichaam nodig heeft. Mijn grootste ontdekking was zeewier.
Mijn lijf voelt het lekkerst met veganistisch eten
Ik ben de jongste van zeven, opgegroeid in een ambachtsgezin in Zeist. Ver van het klassieke ‘jaren zeventig macrobiotische gezinnetje’ van de karikaturen misschien. Maar van kleins af aan hield ik al niet van gehakt, biefstuk, kaas, melk. Als tiener ben ik vegetariër geworden als excuus om geen vlees meer te hoeven eten. Dus ik ben eigenlijk vanzelf richting macrobiotiek getrokken. Daar vond ik de basis voor een eetpatroon dat me wel lag. Mijn lijf voelt het lekkerst met veganistisch eten. Maar ik geloof niet zo in regels verder, ik eet volgens mijn eigen principe. Sinds een paar jaar eet ik bijvoorbeeld af en toe vlees dat mijn vriendin geschoten heeft. Mijn vriend fokt wolvarkens, dus die eet ik nu soms ook.
Ik denk dat zeewier zowel voor voeding ook voor brandstof, plastics etc gebruikt zal worden. Mensen zijn daar al mee bezig. Ik hoop dat het de hele wereld meer in balans kan helpen brengen.
De smaak was het eerste waar ik voor viel
Achtendertig jaar, dus ik kan ook wel terugkijken nu, en resultaat zien. Goed haar, goeie huid, ik fiets overal heen door wind en weer. Energie. Zeewier powert me van binnenuit, dat kan ik wel zeggen na al die jaren dagelijks vers zeewier eten. Op mijn 18de ben ik in Amsterdam gaan wonen, waar ik mijn eerste zilte, groene hap nam. Wow. De smaak was het eerste waar ik voor viel. Ik hou van ‘extreme ‘, krachtige smaken. Maar zelfs de lekkerste smaak kan je misschien geen dertig jaar dagelijks opnieuw betoveren. Het geweldige met zeewier is dat het alle andere dingen lekkerder maakt. Het past bijna overal bij, en versterkt de smaak van de andere ingrediënten, brengt diepte en reliëf in je gerecht. Ik sta nog altijd versteld van nieuwe combinaties. Zeewier is niet makkelijk grijpbaar, daar herken ik mezelf in. Ik raak nooit uitgegeten.
Alles aan mijn werk vind ik leuk. Het ontwikkelen het meest, daarnaast hou ik me bezig met de logistiek en inkoop.
Zeewier zie ik als basisvoeding voor de toekomst
Vanaf ’96 maken mijn collega Bert Baanders en ik onder de naam Atlantica producten op basis van vers zeewier. Daarnaast geef ik gastles bij de Vip Health and Nutrition opleiding. Mijn grootste passie is om producten te maken waar ook anderen blij en energiek van worden. Zeewier zie ik als basisvoeding voor de toekomst omdat het alle voedingsstoffen van nature bevat die wij nodig hebben. Het brengt je lichaam meer in balans, omdat het vol zit met mineralen. Daardoor verdwijnt je behoefte aan suiker, vet en zout. Bert en ik zijn zeewierspreads gaan ontwikkelen om de drempel te verlagen. Je hoeft geen uur in de keuken te staan om zeewier uit te proberen. Spreads gebruiken is zo simpel als pindakaas smeren. Maar een spread kan ook als hapje op toast, of door een salade als dressing, bij gestoofde of gegrilde groentes, over de pasta, etc.
Geen meststoffen
Uniek aan zeewier is dat het plantaardig is, maar dat je geen landbouwgrond nodig hebt en geen meststoffen. Je kunt het ook nog eens een paar maal per jaar oogsten. Ik denk dat zeewier zowel voor voeding ook voor brandstof, plastics etc gebruikt zal worden. Mensen zijn daar al mee bezig. Ik hoop dat het de hele wereld meer in balans kan helpen brengen.
Mijn eigen bedrijf @Zeewiermin
Alles aan mijn werk vind ik leuk. Het ontwikkelen het meest, daarnaast hou ik me bezig met de logistiek en inkoop. Een paar jaar geleden ben ik, naast mijn werk met Bert, mijn eigen bedrijf @Zeewiermin begonnen. Dat is minder gericht op produceren, en meer op inspireren. Met Zeewiermin bedenk ik vernieuwende dingen in opdracht. Ik zoek altijd naar nieuwe smaken, verrassende combinaties met zeewier, nieuwe manieren om mensen enthousiast te maken. Ik voel me meer een kunstenaar en ben niet goed in commercie, werk graag alleen in het atelier met jazz muziek op de achtergrond. Daarnaast werk ik graag met een gedreven chef samen. Er kan niets op tegen een bord met een lekker stuk zeewier.
Energie. Zeewier powert me van binnenuit, dat kan ik wel zeggen na al die jaren dagelijks vers zeewier eten.
Een recept met zeewier:
Spaghetti met tomatensaus en Atlantica dulse tapenade voor 4 personen
300 g spaghetti
400 ml tomatensaus (passata di pomodoro) of een zelfgemaakte tomatensaus.
1 potje Atlantica dulse tapenade (100 g)
150 g champignons, in zeer dunne plakjes
olijfolie
verse bieslook
Kook de spaghetti beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Meng de tomatensaus met ¾ van de dulse tapenade en versgemalen peper naar smaak tot een saus en verwarm deze, laat de saus niet koken! Verwarm de olijfolie en bak de plakjes champignons in een koekenpan tot ze iets gaan kleuren. Neem van het vuur, meng met de rest van de dulse tapenade en laat de smaken afgedekt 2-3 minuten op elkaar intrekken. Serveer de spaghetti met de tomatensaus en champignons met de bieslook erover.
Oprichter en eigenaar van Pilates Studio Van Sonsbeek. Pilates Instructeur. Oprichter en eigenaar van Pilatesglossy Nederlands en Pilatesglossy International. Oprichter en eigenaar van Face Yoga Method®Netherlands.
Geef een reactie